Een jaartje geleden of zo zei een vriend me dat hij zocht naar een manier om goedkoop middeleeuwse spelletjes te reproduceren. Ze moesten er wel authentiek uitzien. Die vraag heeft me aan het denken en experimenteren gezet. Ik ben er voorlopig niet in geslaagd een goedkoop bord te maken. Wat materialen betreft zit ik wel goed, maar niet qua werkuren.
Mijn eerste werk was het zoeken van geschikte spelletjes. Zo kwam ik quasi automatisch terecht bij de tafl spelen. Tafl spelen zijn spelletjes met een ongelijke startpositie. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit Scandinaviƫ, maar inspireerden ook andere volkeren tot het creƫren van gelijkaardige spelletjes. Zo kwam ik na wat zoekwerk bij Brandubh, een Ierse variant.
Het spelbord:
Het bord zelf is gemaakt van 2 plankjes dennehout, aan elkaar gelijmd.
De zwarte vakjes, de draak en de naam van het spel zijn ingebrand met brandijzers. Deze brandijzers heb ik zelfs speciaal voor het maken van dit bord gemaakt. De naam van het spel is geschreven in middeleeuwse Ierse letters.
Het zakje bestaat uit recuperatieleer en is gelijmd, niet genaaid. Waarom? Omdat ik niet kan naaien…
De figuren:
De koning en de prinsen (witte figuren) zijn gegoten uit een legering van tin en lood. Deze legering staat bekend als “old pewter”. De basisfiguur was een kleifiguur. De mal werd gemaakt uit witte klei. De mal voor de prinsen is na de vierde figuur gebarsten van de hitte en dus onherstelbaar beschadigd.
De uniciteit van de speelstukken is dus verzekerd.
De barons (zwarte figuren)worden voorgesteld door paardjes. Elk paardje is apart gesmeed en dus ook uniek.
De zwarte kleur werd verkregen door ze na afwerking roodgloeiend te maken en onmiddellijk in olie onder te dompelen. De olie verbindt zich dan met het ijzer.
De laatste afwerking van bord en stukken bestond uit een laagje vernis.
2 opmerkingen:
Nog eens vree bedankt voor deze mooie cadeau :-)
Heb bijna de regels door :-)
great! laat me weten hoe het spel loopt. Zoals gezegd, ik ken de regels zelf niet ;-)
Een reactie posten