Zoeken in deze blog

maandag 18 januari 2010

aambeeldje
Het lijkt wel een hobby op zich te worden, ik heb nog een aambeeldje afgewerkt.
Dit hier is ongeveer 5 cm breed en 27 cm lang. Ik heb het nog niet gewogen, maar ik vermoed dat het ongeveer 15 kg weegt.
Ik wou een aambeeld maken dat meer was dan een aambeeld. Het moest een gebruiksvoorwerp zijn, maar zeker ook meer dan dat...

Het resultaat is een robuust aambeeld met een slanke hoorn en tafel.
De hoorn en tafel zijn gemaakt van een dikke lat machinestaal. Ik heb het wel niet gehard om het afbreken van de hoorn te voorkomen.
de voet en het onderste deel van de tafel zijn opgebouwd uit zacht flexibel ijzer. Op de schroothoop vond ik een dikke ijzeren plaat met gaten in. Deze platen worden gebruikt om trainrails aan elkaar te riveteren. Het is zeer soepel ijzer, maar ook zeer sterk.

Het geheel is een staakaambeeldje. Dat wil zeggen dat ik het aambeeld later nog in een blok hout zal bevestigen. Daarvoor moet het blok uiteraard eerst voorgeboord worden zodat de pin van het aambeeld in het blok geslagen kan worden zonder het hout te splijten. In elk geval zal ik rond het blok nog een ijzeren band moeten smeden om het splijten tegen te gaan.
Ik ben trouwens nog op zoek naar een geschikt blok.
De twee bokkenkoppen aan de zijkant voorkomen dat het aambeeld bij het werk dieper in het blok hout geslagen zou worden.
De bokken zijn het symbool van Thor, die met zijn hamer als de patroon van de smeden beschouw kan worden.

Onder de tafel heb ik een dwergenhoofd toegevoegd. In de mythologie zijn de dwergen DE smeden bij uitstek. Het leek me dan ook gepast om een dwerg toe te voegen aan het aambeeld.

Op de sokkel van het aambeeld heb ik een tekst geponst in noordse versmaat:
"door machtige moker,
dreef Mjolnir (= hamer van Thor)
met gloed gloeiend,
het grau over mij.
Donars donder,
mijn dagende stem,
Wielands wapen,
mijn ware naam"

De grootste voldoening kreeg ik echter toe ik het aambeeldje een eerste keer aantikte met een hamer. "HET ZONG". Een zingend aambeeld duidt erop dat het aambeeld de goede hardheid heeft om op te smeden.

1 opmerking:

Jerm zei

proficiat met je creatie :-)